Research Group:
E-mail:
Retired Full Professor at the Department of Economics, Sociology and Management, UTAD. Graduated in Agronomy, Universidade Técnica de Lisboa (1978). Master’s and Doctorate in Continuing and Vocational Education – Educational Extension, University of Wisconsin-Madison, USA (1984/1986). Researcher and coordinator of research in the area of Rural Studies, with emphasis on: Extension, Training and Development, Alternative Food Systems, Local Development Organizations and Agents. Teaching collaboration in other institutions, at home and abroad, namely in Spain, France, Greece, Albania, Italy, Mozambique, Brazil and the USA. Actively contributed to the planning, organization and animation of more than a hundred scientific meetings in Portugal and abroad. Author or co-author of more than a hundred publications, including scientific articles, book chapters, research reports and dissemination works.
Main Publications:
Mello, C., Cristóvão, A. e Lopes, L. (2022). Community Land in Portugal: New dynamics of institutional articulation for territorial development. International Journal of Human Sciences Research, Vol. 2, Nº 16, 1-15.
Jacques, A. P., Cristóvão, A. e Tibério, M. L., (2022). Gatronomia e Sustentabilidade: Socobiodiversidade no prato. Em Jacques, A. P., Leite, D. B. (Orgs), Turismo Gastronômico para Gestores de Turismo [livro eletrônico], 1ª ed., pp. 65-77. Brasília: Instituto Federal de Brasília.
Cristóvão, A. (2022). Barroso: Identidade e diversidade dos sistemas e práticas agrícolas. Em Freitas, M. (Coord.), 70 Anos da Cooperativa Agro Rural de Boticas, pp. 75-84. Boticas: Cooperativa Agro Rural de Boticas.
Cristóvão, A. (2022). Participação Comunitária e Desenvolvimento Local. Em, Madureira, C., Escola J. e Lopes, M. (Coord.), Animação Sociocultural. Educação, Cidadania, Participação, Turismo e Desenvolvimento Comunitário, pp. 17-24. Chaves: Intervenção – Associação para a Promoção e Divulgação Cultural.
Figueiredo, E., Forte, T., Tibério, M. l., Cristóvão, A. e Couto, J. (2022). Perfil e Motivações dos Produtores e Consumidores de Produtos Agroalimentares de Proveniência Rural. Em Figueiredo, E., Truninger, M., Forte, T., Silva, A. e Eusébio, C. (Coord.), Dos Campos para as Cidades. O papel dos produtos agroalimentares no desenvolvimento rural e nas relações rural-urbano em Portugal, pp. 188-210. Aveiro: UA Editora.
Main Projects:
Member of the Monitoring Committee of the FunCAP Project – A Fun Way to Boos New Generations CAP Knowledge (2021/22), co-funded by the European Commission, at the invitation of the Juana de Vega Foundation.
Member of the Monitoring Committee of Project KiCAP – Impulsando a Inovação e a Transferência de Conhecimento no Rural com Apoio da PAC (2022/23), co-funded by the European Commission, at the invitation of the Juana de Vega Foundation.
Member of the team of the Study “Agro-food Ecosystem, Active Management of the Territory and Regional Development”, funded by CCDRN and coordinated by Prof. Dr. António Fontainhas Fernandes (carried out between April and August 2023).